15. 5. 2024

Krkini volonteri ponovo ujedinjeni u dobrim delima

5 min. čitanja

Tokom 11. Krkine nedelje dobrotvornog rada i volontiranja delili smo vrednosti volontiranja i međuljudske pomoći i povezali pripadnike različitih generacija pod sloganom „I dobrotvorni rad je deo nas“. Aktivnosti su se odvijale širom Slovenije, čemu se priključila još 21 zemlja. Ponovo smo se družili sa osobama u domovima za stare, u centrima za osobe sa invaliditetom i posebnim potrebama, đacima u specijalnim školama i drugim institucijama. Ovu nedelju smo završili danom otvorenih vrata na Krkinoj centralnoj lokaciji u Novom mestu, gde smo ugostili skoro 1800 Krkinih kolega i njihovih najbližih.

Mnogi Krkini zaposleni su prepoznali značaj dobrotvornog rada i volontiranja, ili u okviru kompanije Krka ili u sopstvenim inicijativama tokom godine. Već gotovo sedam decenija Krka na najdirektniji mogući način jača društvenu odgovornost i humanitarni rad. Jako smo zadovoljni zbog sve većeg odziva u našoj dobrotvornoj kampanji u kojoj širimo vrednosti volontiranja od 2012.

VELIKI BROJ DIRLJIVIH PRIČA

Krkinim zaposlenima su tokom ove nedelje ponuđene brojne mogućnosti za dobrotvorni rad. Ove godine blizu hiljadu Krkinih volontera pridružilo se ovim pohvalnim aktivnostima, a zadovoljstvo nam je što svake godine vidimo sve veći broj mladih volontera. U 2024. učestvovalo je 70 novih zaposlenih, a broj volontera van Slovenije je takođe porastao. Humanitarni rad se odvijao u 21 zemlji. Osim volontera iz Slovenije, kampanji su se pridružili i volonteri u Rumuniji, Poljskoj, Češkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Nemačkoj, Slovačkoj, Bosni, Španiji i Italiji. Ne smemo da zaboravimo ni naše kolege u Mongoliji, Indiji, Uzbekistanu, Turkmenistanu, Azerbejdžanu i nekoliko drugih zemalja koji su dali svoj doprinos kampanji tako što su organizovali slične aktivnosti, npr. dobrovoljno davanje krvi, prikupljanje odeće, igračaka, knjiga i drugih potrepština, organizovanje kampanja čišćenja i humanitarnih bazara, posete sirotištima i deci sa posebnim potrebama itd. Neki su odlučili da sade drveće, a spisak se nastavlja i dalje. Važno je napomenuti da su naše aktivnosti prilagođene potrebama sredine u kojoj radimo.

Pridružile su nam se i kolege iz Indije.

Pomogli smo mnogim ljudima koji se nose sa žiovotnim poteškoćama, kao i onima koji se suočavaju sa usamljenošću. Sakupljali smo školske, higijenske i druge potrepštine za decu i odrasle, prikupljali odeću, pomagali u Crvenom krstu i Caritasu, nudili pomoć u domovima, donirali krv, pomagali starima u domovima, provodili vreme sa štićenicima različitih institucija, prikupljali hranu za kućne ljubimce i pomagali u sređivanju skloništa za životinje.

Išli smo u šetnje sa korisnicima 20 domova za stare, uređivali bašte, pomagali im da treniraju pamćenje, vežbali sa njima, učestvovali u kreativnim radionicama, igrali bingo i još mnogo toga.

Ove godine smo organizovali i različite programe za štićenike 17 slovenačkih institucija, osnovnih škola za decu sa posebnim potrebama i učenicima u drugim institucijama. Organizovali smo sportske igre, gledali bioskopske predstave i družili se na bazenu u Termama Krka. Zabavili smo ih i plesnim i kreativnim radinicama. Krkini volonteri su im predstavili svoje veštine i hobije, kao što su pčelarstvo i ronjenje. Tokom ove nedelje ponudili smo deci pomoć u učenju i pokazali nekoliko hemijskih eksperimenata.

Kao i svake godine, dali smo krv. Ove godine smo prikupili preko 77 litara ove važne tečnosti koja spašava živote u Ljubljani, Novom mestu, Kršku i Ljutomeru. Dobrovoljno davanje krvi ostaje važan deo naše korporativne kulture.

Tokom čitave nedelje prikupljali smo odeću, sredstva za ličnu higijenu i druge potrepštine na više lokacija – Novo mesto, Ljubljana, Ljutomer, Šentjernej, Krško, Terme Krka.  Do kraja nedelje na Krkinim lokacijama širom Slovenije prikupili smo 2,3 tone sredstava potrebnih za život. Pomagali smo u sređivanju i pripremi odeće koja je prikupljena u Crvenom krstu i Caritasu. Pomogli smo u pripremi 700 paketa sa hranom u Crvenom krstu. U saradnji sa ove dve organizacije ponudili smo pomoć nekim pojedincima u njihovim domovima. Naši volonteri su krečili kuće, šišali travu, cepali drva za ogrev, čistili stanove i još mnogo toga.

Svake godine se setimo i životinja koje su ostale vez vlasnika. Ove godine smo sakupili 56 kilograma hrane za mačke i pse u različitim skloništima za životinje. Popravili smo izgled nekih skloništa tako što smo ih uredili i okrečili.

Ovu nedelju smo završili Danom otvorenih vrata na Krkinoj centralnoj lokaciji u Novom mestu. Ovaj dan je bio namenjen zaposlenima u kompaniji Krka zato što ove godine proslavljamo jubilarnu godišnjicu. Posetilo nas je skoro 1800 Krkinih zaposlenih sa svojim najbližima.

Ovu nedelju smo završili Danom otvorenih vrata.

UKUPAN BILANS HUMANITARNOG RADA TOKOM JEDANAEST GODINA ORGANIZOVANJA KRKINE NEDELJE DOBROTVORNOG RADA I VOLONTIRANJA

  •  Više od 10.000 Krkinih volontera je učestovalo u dobrim delima.
  • Prikupili smo 34,2 tone odeće, hrane, knjiga, igračaka, sredstava za ličnu higijenu i drugih potrepština za Crveni krst i Karitas.
  • Donirali smo 1,175 litara krvi.
  • Pomogli smo u pripremi 8.995 paketa sa hranom, sortirali smo odeću i sredstva za ličnu higijenu prikupljena u Crvenom krstu i Caritasu.
  • Provodili smo vreme sa korisnicima 37 domova za stare i organizovali im razne radionice i kulturne događaje.
  • Angažovali smo se u društvenim aktivnostima sa štićenicima u 17 ustanova i osnovnih škola za decu sa posebnim potrebama.
  • Prikupili smo skoro 4.7 tone hrane za kućne ljubimce i pomagali u skloništima za životinje.
  • Krka je ugostila skoro 22.800 posetilaca i Krkinih zaposlenih.