Krkina priča počinje 1954. godine, kada je Boris Andrijanič osnovao farmaceutsku laboratoriju Krka u Novom mestu u Sloveniji.

Stabilan rast prodaje, investicije, brojni razvojni projekti i uspešno poslovanje učinili su da porastemo u jednu od vodećih generičkih farmaceutskih kompanija na svetu.

PROIZVODNJA FARMACEUTIKA ZAPOČINJE U DVE MALE LABORATORIJE

Farmaceutska laboratorija Krka u Novom mestu osnovana je 23. aprila 1954. Redovna proizvodnja započela je u jesen iste godine u dve male laboratorije i u pogonima za proizvodnju i pakovanje u centru Novog mesta. Samo pet godina kasnije, Krka se našla među prvih pet farmaceutskih kompanija u bivšoj Jugoslaviji. Tokom šezdesetih godina prošlog veka proizvodnja je premeštena na lokaciju u Ločni u Novom mestu. Promena strategije, odnosno zamena licenciranih proizvoda sopstvenim generičkim lekovima, odredila je smer Krkinog poslovanja u narednim decenijama.

1954–1984

Slide image
1954
Farmaceutska laboratorija Krka u Novom mestu osnovana je 23. aprila, na inicijativu Borisa Andrijaniča, direktora Okružne apoteke u Novom mestu. Godine 1956. laboratorija je preimenovana u Tovarna zdravil Krka.
Slide image
1959
Krka je podnela prvi zahtev za patent za svoj lek protiv dijabetesa Tolbusal
Slide image
1962
Sagrađena je nova fabrika sa laboratorijima u Ločni u Novom mestu. Naši lekovi i proizvodi uvedeni su na strana tržišta.
Slide image
1973, 1974
Banja Dolenjske toplice i godinu nakon toga Šmarješke toplice prešle su pod upravu Krke i u kompaniji je započeo razvoj banja.
Slide image
1975
Američka uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je proizvodnju Krkinih prvih antibiotika.
Slide image
1981
Sastavili smo dokumentaciju za regulatorno odobrenje našeg prvog generičkog leka sa nifedipinom, kako bismo sproveli stratešku odluku da licencirane proizvode zamenimo sopstvenim inovativnim generičkim lekovima.

ŠIRENJE MEĐUNARODNOG PRISUSTVA

Proširili smo marketinšku mrežu, osnovali prve filijale i predstavništva u inostranstvu i povećali vertikalno integrisanu proizvodnju. Kao odgovor na društvene i političke promene, započeli smo prodor na zapadnoevropska tržišta. Sredinom 1990-ih izvozili smo više od 70% svojih lekova i proizvoda. Krka je postala globalni igrač, sa više od 4500 zaposlenih, novim proizvodim lokacijama u Sloveniji, Poljskoj i Ruskoj Federaciji i 28 filijala i predstavništava u inostranstvu.

1985–2004

Slide image
1985
Radničko veće imenovalo je Miloša Kovačiča za novog predsednika Upravnog odbora.
Slide image
1988
Krka je dobila dozvolu za stavljanje u promet leka Enap. Ovaj lek za terapiju hipertenzije je postao evropski standard i decenijama bio Krkin vodeći lek.
Slide image
1989
Omeprazol je obeležio novu eru lečenja bolesti povezanih sa povećanim lučenjem želudačne kiseline. Krka je bila među prvim farmaceutskim kompanijama koje su ovu novu molekulu učinile dostupnim lekarima.
Slide image
1989, 1990
Imali smo dozvole za stavljanje u promet za više od 100 lekova u više od 250 farmaceutskih oblika.
Slide image
1995
Otvoreno je naše prvo postrojenje za razvoj lekova i kontrolu kvaliteta, što je bio odlučan zaokret prema razvoju internih generičkih lekova.
Slide image
1996
Plasirali smo Holetar, svoj prvi lek za snižavanje holesterola. Podržali smo korišćenje međunarodnih smernica za lečenje povišenog holesterola, što nastavljamo i dalje.
Slide image
1996, 1997
Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto postala je najveće akcionarsko društvo u Sloveniji sa više od 90.000 akcionara. Krkine akcije su bile dostupne na Ljubljanskoj berzi.
Slide image
2001
U Poljskoj je otvoren novi centar za proizvodnju i distribuciju koji je bio prva Krkina fabrika van Slovenije.
Slide image
2001
Dobili smo regulatorno odobrenje za losartan, našu prvu supstancu iz klase lekova poznatih kao sartani. Usledili su drugi sartani, kao što su valsartan i telmisartan. Sartani i njihove kombinacije sa drugim lekovima za snižavanje pritiska predstavljaju jednu od ključnih grupa lekova za terapiju krvnog pritiska.
Slide image
2002
Otvorili smo fabriku Notol na našoj glavnoj proizvodnoj lokaciji u Ločni u Novom mestu. Ta fabrika je trenutno najveći investicioni projekat kojim su značajno povećani proizvodni kapaciteti.
Slide image
2003
U Ruskoj Federaciji otvoreno je savremeno postrojenje za proizvodnju čvrstih farmaceutskih oblika Krka-Rus.

OBEZBEĐENA VISOKA POZICIJA MEĐU VODEĆIM GENERIČKIM FARMACEUTSKIM KOMPANIJAMA

Krka je jedna od vodećih svetskih generičkih farmaceutskih kompanijama. Fokusirani smo na generičke lekove koji se izdaju na recept, koje na tržište stavljamo pod sopstvenim zaštićenim imenima. Kontinuirana ulaganja u istraživanje i razvoj dovela su do stvaranja novih lekova i proizvoda koji čine više od trećine ukupne prodaje kompanije. Od 2013. godine gotovo polovina svih Krkinih zaposlenih radi u više od 45 filijala i predstavništava u inostranstvu, organizovanih u šest prodajnih regiona. Naši proizvodi su dostupni na 70 tržišta, od Lisabona do Vladivostoka.

2005–danas

Slide image
2005
Treći predsednik Upravnog odbora i generalni direktor, Jože Colarič, preuzeo je upravljanje Krkom.
Slide image
2005
Započela je probna proizvodnja u fabrici Krka Farma u Jastrebarskom u Hrvatskoj. Redovna proizvodnja započela je godinu dana kasnije.
Slide image
2007
Otvorila se fabrika aktivnih supstanci Sinteza 4, na proizvodnoj lokaciji u Ločni u Sloveniji, koja je značajno ojačala vertikalno integrisan model proizvodnje kompanije.
Slide image
2007
Kupovinom nemačke kompanije TAD Pharma ušli smo na najveće tržište u regionu zapadne Evrope.
Slide image
2010
Prodaja lekova, proizvoda i usluga premašila je 1 milijardu evra, čime smo dostigli ključnu prekretnicu u prodaji.
Slide image
2010
Dodelili smo 40. Krkine nagrade i primili državni Zlatni orden za zasluge.
Slide image
2012
U aprilu je prvi put održana naša društveno odgovorna kampanja Krkina nedelja dobročinstva i volontiranja.
Slide image
2013
Predstavljen je naš prvi onkološki lek Meaxin (imatinib), koji je obeležio ulazak kompanije una jednuo od najbrže rastućih terapijskih oblasti.
Slide image
2015
Započela je proizvodnja u fabrici Notol 2, Krkinom najvećem investicionom projektu, koji nam je omogućio kapacitet proizvodnje od 5 milijardi gotovih lekova i proizvoda godišnje.
Slide image
2015
Fabrika Sinteza 1, otvorena u Krškom u Sloveniji, povećala je naš kapacitet proizvodnje aktivnih supstanci.
Slide image
2017
Ušli smo u partnerstvo sa kineskom kompanijom iste delatnosti i zajedničkim ulaganjem formirali Ningbo Krka Menovo u gradu Ningbo u Kini.
Slide image
2018
Slovenački poslovni dnevnik Finance proglasio je Krku najboljim proizvođačem u Sloveniji i dodelio nam nagradu za fabriku godine.
Slide image
2019
Otvoren je RKC 4, naša ključna investicija u istraživanje i razvoj koja će omogućiti kontrolu kvaliteta u godinama koje slede.
Slide image
2020
Prvi put u svojoj istoriji dostigli smo dve važne tačke u prodaji: prodato je 15 milijardi tableta i kapsula i ostvaren je prihod od 1,5 milijardi evra.
Slide image
2021
Na obeležavanju 50. Krkinih nagrada proglasili smo najbolje istraživačke radove i primili državni Orden za zasluge.
Slide image
2022
Unapredili smo održivo (ESG) upravljanje Krka grupom usvajanjem Politike održivosti (ESG) i strateških ciljeva održivosti.

Istražite više

Multiparty banner 1

RAZVOJNA STRATEGIJA

Petogodišnji plan razvoja Krka Grupe postavlja temelje za naše buduće poslovne operacije.

VIŠE

ODRŽIVOST

Pokazatelj našeg uspeha je pozitivan uticaj na okolinu i zajednicu.

VIŠE

ZAPOSLENJE

Ujedinjeni, negujemo okolinu zasnovanu na međusobnom poverenju, poštovanju, saradnji, neprekidnom učenju i odgovornom stavu prema poslu koji obavljamo.

VIŠE